Generalno

Stari zanati

Stari Zanati

Odabir materijala za izradu tašne je jedna od najvaznijih stvari. Svaka koža po svojoj strukturi, odnosno da li je mekša ili tvrđa, gušća ili ređa, deblja ili tanja određuje se za koji model tašne će najviše odgovarati. 

Tu iskustvo naših majstora dolazi do najvećeg izražaja.

Mi preferiramo isključivo goveđu kožu za izradu naši proizvoda jer ujedno i najkvalitetnija zbog svoje dugotrajnost i izdržljivosti.

Najlepši izgled tašne je kada se izradi od dve različite nijanse kože, tada sama koža dolazi najviše do izražaja.

Stari Zanat

Postupak vađenja mustri (šablona) za tašnu je zadatak modelara koji je ujedno i kreator samog modela.

Naši majstori u direktnom kontaktu sa našim kupcima osmišljavanju modele koji će se proizvoditi ili raditi po porudžbini kao unikatni modeli.

Stari Zanat

Po krojnim mustrama (šablonima) se isecaju delovi kože raznih dimenzija koji kada se sastave daće odgovarajući deo tašne, kao što su: stranica, bodna, kapak, podkapak ili neki drugi deo tašne.

Na svakom delu kartona se obeležavanju rupice ili povlače linije gde će se postavljati kopča za otvaranje tašne, a same linije gde će se te tašne tanjiti i kasnije savijati.

Stari Zanat

Koža da bi se savila na odgovarajućem mestu mora da se istanji. U većini slučajeva koža se tanji na krajevima sa širf mašinom pa se ta operacija zove širfanje. Retko kada koža ne mora da se širfa, a to zavisi od modela koji se prave. Na primer retro tašne izgledaju rustično baš takvom izradom ali to su posebni modeli koji treba baš tako da izgledaju. Što se tiče elegantnijih i modnih tašni one podrazumevaju ovakvu obradu.

Stari Zanat

Savinjaje kože se obavlja uz pomoć koske ili ovog puta čekićem da bi se lakše deo slepio i ujedno pripremio za šivenje, samim tim ivice koje treba da se prošiju budu mekše i olakšava postupak šivenja.

Prilikom savijanja ivica, sama ivica mora biti pravilno savijena jer od celog tog procesa zavisi sam izgled tašne.

Stari Zanat

Na jednom od delova tašne se utiskuje naš žig koji je ujedno i dokaz kvaliteta i dugotrajnosti samog proizvoda. Taj žig je naš zaštitni znak koji ostaje trajno na našim proizvodima. Svaka koža zahteva određenu temperature prilikom ustiskivanja.

Utiskivanje žiga vrši se zagrevanjem prese i potiskivanjem na određenom vidnom delu proizvoda pre samog sklapanja.

Stari Zanat

Stari Zanat

Šivenje i sklapanje tašne je jedan od najzahtevnijih i ozbiljnijih procesa. Svaki štep mora biti jednako odmeren sa ukusom, dobrim odabirom boja i debljine konca kako bi sama tašna sinula u svom punom sjaju. Štepovi moraju da budu precizni, da prate liniju tašne i samim tim postaju jedan od ukrasa na samoj tašni. 

Stari Zanat

Ako ste zainteresovani da načite remenarsko-sedlarsko-sarački zanat – slobodno se javite na naš mail [email protected], biće nam više nego drago da ima ko da nastavi našu tradiciju. Pogledajte detaljnije o zapošljavanju kod nas na ovoj adresi.